## Scientific Horizons and Opportunities in Pharmacogenomics Research Organized by the Pharmacogenomics Research Network (PGRN)

## Wednesday, March 9, 2016 San Diego, CA

Time	Duration	Торіс		
7:00 AM	60 min	Breakfast		
8:00 AM	15 min	<b>Overview of the PGRN Transition</b> Rochelle M. Long, Ph.D. (National Institutes of Health)		
Emerging Horizons in Pharmacogenomics Research Moderator: Mary V. Relling, Pharm.D. (St. Jude Children's Research Hospital)				
8:15 AM Variants	30 min Antile	Center for Precision Medicine in Leukemia: Genome Influencing <i>de novo</i> and Acquired Resistance to eukemic Agents		
Hospital)		William Evans, Pharm.D. (St. Jude Children's Research		
8:45 AM Evaluating tl	30 min he	The Vanderbilt P50 Center: New Approaches to Genetics of Adverse Drug Reactions Elizabeth J. Phillips, M.D. (Vanderbilt University)		
9:15 AM Research	30 min	<b>Systems Pharmacogenomics of Statin Therapy</b> Ronald M. Krauss, M.D. (Children's Hospital Oakland Institute)		
9:45 AM Pharmacoge	30 min nomics	Improving Clinical Outcomes Through Julie A. Johnson, Pharm.D. (University of Florida)		
10:15 AM	15 min	Break		
Pharmacogenomics Resources of the PGRN Moderator: Sook Wah Yee, Ph.D. (University of California San Francisco)				
10:30 AM on	25 min	Warfarin Pharmacogenomics in Alaskan Natives: Focus Novel Pharmacogene Variant Function		

noveri narmacogen	
Allan E. Rettie, Ph.D.	(University of Washington)

		Mary V. Relling, Pharm.D. (St. Jude Children's Research Hospital)		
11:20 AM	25 min	PharmGKB: Pharmacogenomics Knowledge for Precision Medicine Teri E. Klein, Ph.D. (Stanford University)		
11:45 AM	30 min	Lunch		
Panel Discussion on Partnership Opportunities Moderators: Kathleen M. Giacomini, Ph.D. (University of California San Francisco) and Rachel F. Tyndale, Ph.D. (University of Toronto) 12:15 PM to 1:30 PM				
12:15 PM	10 min	Introduction by Moderator Kathleen M. Giacomini, Ph.D. (University of California San Francisco)		
12:25 PM Francisco)	10 min	<b>PGRN Website</b> Megan Riel-Mehan, Ph.D. (University of California San		
Trancisco)		Panelists		
		rancists		
Alan R. Shuldiner, M.D. Center		Vice President and Co-Head, Regeneron Genetics		
Michael A. Pacanowski, Pharm.D		Associate Director for Genomics and Targeted Therapy, U.S. Food and Drug Administration		
Joshua C. Denny, M.D. Medicine		Associate Professor, Vanderbilt University School of		
Richard M. Weinshilboum, M.D.		Professor of Medicine, Mayo Clinic		
1:30 PM	30 min	Pharmacogenetic Implementation Initiatives in Europe Ron H.N. van Schaik, Ph.D. (Erasmus University) Jesse J. Swen, Pharm.D., Ph.D. (Leiden University)		

## Session Description:

The field of pharmacogenomics received considerable attention when President Obama launched the Precision Medicine Initiative earlier this year. The Pharmacogenomics Research Network (PGRN) is bringing together scientists who study the interactions between genes and drug responses. This session, organized by the PGRN and open to all ASCPT attendees, is intended to present new research horizons in pharmacogenomics and precision medicine. The session includes an interactive panel discussion with different stakeholders who will describe emerging opportunities for research partnerships in pharmacogenomics. This special sessione is intended for a diverse range of scientists across multiple sectors who are interested in learning about the latest research in pharmacogenomics and precision medicine. Importantly,

the session is intended to present new opportunities for collaborative research and access to innovative resources to advance research in basic and translational pharmacogenomics.